* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Odkryj historię kuchni o tradycyjnym smaku uzyskanym wyjątkowymi technikami.
Jego kuchnia to idealna mieszanka oszczędności i jakości. Jest prosta i zaspokoi każdą paletę smaków. Davide Oldani to jeden z cenionych kucharzy, którzy powitali kawy Lavazza w swoich restauracjach. Może raczyć się wyjątkową kuchnią tego szefa, a także filiżanką kawy Lavazza w D’O, new D’O oraz Oldani Cafe.
Restauracja D’O otworzyła się w 2003 roku w jego rodzinnym Cornaredo na obrzeżach Mediolanu. Była ona wynikiem kilku lat doświadczeń, podczas których uczył się u znanych szefów kuchni, m.in. Gualtiero Marchesiego, Alberta Rouxa, Alaina Ducasse oraz Pierre’a Hermé.
Wszyscy ci cenieni szefowie kuchni byli dla Oldaniego ważnymi nauczycielami. Marchesi skierował go w pewną stronę zrozumienia tej profesji, zaś Albert Roux pomógł mu odkryć wyjątkowość francuskiej kuchni. Z drugiej strony Ducasse przekazał mu tajniki zarządzania kuchnią — umiejętność, która jest równie ważna co praca w kuchni. Natomiast Pierre Hermé zdradził mu ostatnią tajemnicę: istotną rolę ciast i innych słodkich wyrobów we francuskiej kuchni.
Zbierając po trochu inspiracji od każdego ze swoich nauczycieli, Oldani utworzył własną filozofię kulinarną: pop cuisine. Ekonomiczny sposób gotowania: pełny smaków i idealny do pokazania wartości tradycyjnych smaków w ich naturalnej postaci. Istotą tej koncepcji jest podkreślenie smaków, które każdy doskonale zna, ale z innej perspektywy.
Po roku działalności najbardziej prestiżowe przewodniki kulinarne wymieniły go wśród najlepszych szefów kuchni we Włoszech, a już pięć lat później, w 2008 roku, otrzymał medal Ambrogino d’Oro od władz Mediolanu.
Kariera Oldaniego znacznie się rozwinęła w wyniku wielu pobocznych projektów bazujących na jego sztuce kulinarnej. W 2013 roku został zaproszony na Uniwersytet Harvarda, by opisać swoje doświadczenia jako przedsiębiorca, w ramach opisu przypadku jego restauracji, który został opublikowany w Harvard Business School Review. Wydał też kilka książek, m.in Storie di sport e cucina (Historia sportu i kuchni, 2013), CheFacile (TakProste, 2013) „Pop Food” (2015), D’O eat better (2016). W 2015 roku wygłosił też wykład w europejskiej szkole biznesowej HEC Paris. Został także ambasadorem na wystawę światową w 2015 roku i pojawił się w roli prelegenta na World Business Forum w Mediolanie.
D’O nie jest jego jedynym przedsięwzięciem. W maju 2014 roku swoje drzwi otworzyła Davide Oldani Cafè, kawiarnia położona na Piazza del Lusso przy porcie lotniczym Mediolan-Malpensa. Wraz z otwarciem swoich restauracji w Manili oraz Singapurze Oldani zainaugurował nową restaurację D’O. Rozwinięta wersja poprzednika została utworzona, by pozwolić mu tworzyć „lepszą” kuchnię, wartą porównania z każdą restauracją, we Włoszech, jak i za granicą. Oldani został nagrodzony pierwszą gwiazdą Michelin za D’O w 2016 roku i drugą w 2020 roku. Z tego powodu Davide Oldani jest obecnie jednym z 50 ambasadorów włoskiej kuchni na świecie.