* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Gdy zbliża się lato, miłośnicy kawy nie mogą doczekać się ulubionego napoju, który ugasi ich pragnienie. Mowa o kawie mrożonej – pysznej, schłodzonej odmianie kawy podawanej na zimno. Po zobaczeniu, jak przygotowuje się najlepszą kawę mrożoną, poznajmy tajniki receptury!
Kawa mrożona to bez wątpienia jeden z najsłynniejszych i cenionych napojów kawowych, łączący w sobie mocny, intensywny aromat ulubionego napoju z nutą chłodzącej przyjemności. Trzeba przyznać, że niewiele rzeczy może być tak orzeźwiających i rewitalizujących jak wysoka szklanka wypełniona słodką i pyszną kawą mrożoną o poranku!
Po pierwsze, niezbędna jest kawa wysokiej jakości. Wybór w zakresie mieszanki stanowi kluczową kwestię, ponieważ ma związek z Twoimi osobistymi upodobaniami. Z jednej strony możesz postawić na intensywny, wytrawny smak, który rozpala zmysły, z drugiej strony na bardziej gorzki, ostry i świeży smak – to opcja, którą też warto rozważyć (rivedere). Chociaż prawie wszystkie gatunki są dobre, wielu miłośników kawy twierdzi, że kawa ciemno palona, z gorzkim, ale trwałym aromatem, jest najlepszym wyborem. Użycie espresso zapewni mocniejszy smak, a shoty natychmiast połączą się z lodem, tworząc od razu kuszący zimny napój.
Niezależnie od jakości kawy, którą wybierzesz, zdecydowanie zaleca się zaparzenie jej poprzedniej nocy. Dzięki temu świeże ziarna kawy będą miały temperaturę pokojową, gdy przyjdzie ranek. Zmielenie ich własnoręcznie z pewnością sprawi, że wszystko będzie jeszcze smaczniejsze, chociaż kawa rozpuszczalna świetnie się sprawdza, jeśli się spieszysz! In questo paragrafo si fa riferimento all’estrazione a freddo (cold brew) mentre in quello prima si parla di espresso. Va rivisto quello che si vuole dire.
Cukier: możesz użyć zarówno zwykłego cukru granulowanego, jak i brązowego cukru, ale możesz też sięgnąć po syrop smakowy dla uzyskania dodatkowej słodyczy, wybierając odpowiedni smak spośród wielu, a wanilia jest zdecydowanie jedną z najpopularniejszych i najlepiej pasujących opcji, choć cynamon i orzech laskowy są zdecydowanie warte spróbowania.
Mleko: mleko sprawi, że Twoja mrożona kawa będzie spieniona na wierzchu i bardziej kremowa niż kiedykolwiek! Jeśli zastanawiasz się, jakiego rodzaju mleka potrzebujesz użyć, kieruj się swoim gustem! Ponieważ każdy rodzaj mleka się sprawdzi, możesz wybrać zwykłe lub dowolne inne, według własnego uznania, chociaż preferowane jest mleko pełne! Niemniej jednak mleko migdałowe i kokosowe są smakową alternatywą!
Lód: jeśli chodzi o lód, masz do wyboru kilka opcji: lód kruszony, średniej wielkości kostki i duże bloki lodu sprawdzają się dobrze, a najlepszą opcją jest prawdopodobnie zrobienie własnych kostek lodu z kawy poprzez ochłodzenie napoju po nalaniu do tacki na lód i zamrożenie. Dzięki nim unikniesz efektu rozwodnienia podczas delektowania się niesamowitą, kawą mrożoną!
Oto proste kroki, które należy wykonać, aby zaparzyć smaczną i orzeźwiającą kawę mrożoną domowej roboty:
Zaparz ulubioną filiżankę kawy o pojemności 200 ml.
Możesz również połączyć wszystkie składniki w blenderze, aby uzyskać bardziej kremową konsystencję:
To takie proste! Twoja pyszna kawa mrożona domowej roboty skutecznie ochłodzi Cię w letnim upale!