* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Kawa po turecku ma coś w rodzaju romantycznego odcienia, ponieważ jej praktyczny proces parzenia jest naprawdę starożytny, sięga XVI wieku, w czasach sułtana Sulejmana i Imperium Osmańskiego. Naczynie używane przez Turków do parzenia kawy, znane jako cezve (dżezwa), ma egzotyczny urok i zapewnia niezwykłe doznania kawowe, o czym przekonamy się w kolejnych akapitach.
Chociaż pochodzi z Turcji, wydaje się, że słowo „cezve” pochodzi od arabskiego „Jadhwa”, które oznacza „żarzący się węgielek”. Cezve składa się z małego dzbanka, długiej rączki i dziobka do nalewania, zaprojektowanego specjalnie do parzenia pysznej kawy po turecku. Naczynie to również nosi nazwę ibrik, co oznacza „wodę” lub „nalewać”, zgodnie z różnymi tradycjami w świecie bliskowschodnim, cezve był pierwotnie wykonany z mosiądzu, miedzi, złota lub srebra. Obecna popularność w Europie i rosnące zapotrzebowanie na te tradycyjne tureckie naczynia zmusiło producentów do produkcji z kilku materiałów, w tym z ceramiki i aluminium, w celu dopasowania do różnych źródeł ciepła.
Są produkowane w kilku rozmiarach i wzorach, a każdy materiał ma swoje zalety i wady. Są jednak w stanie zaparzyć niesamowitą kawę po turecku. Zobaczmy, z jakich materiałów są najczęściej produkowane:
Niezależnie od tego, czy są to staroświeckie, czy najnowsze trendy, wszystkie te materiały są bezpieczne i nadają się do przygotowania smacznej i mocnej filiżanki kawy po turecku!
Czym jest kawa po turecku? Zobaczmy, czym różni się od zwykłej kawy. Po pierwsze, jak sama nazwa wskazuje, mamy do czynienia z tradycyjnym napojem z Turcji, który jest zresztą dość popularny za granicą, zarówno w Azji, jak i w Europie. Ma bardzo specyficzny charakter i bardzo różni się od zwykłej kawy stopniem mielenia ziaren oraz sposobem przygotowania, do którego oczywiście należy cezve. Do jego tradycyjnego parzenia potrzebna jest bardzo drobno zmielona kawa (drobniej niż zwykła), woda i ,zazwyczaj, cukier. Jak zaraz zobaczymy, przygotowanie kawy po turecku obejmuje etap spieniania – tuż poniżej wrzenia – w cezve przed podaniem.
Chociaż każdy rodzaj kawy nadaje się do kawy po turecku , odmiany Arabiki są rzeczywiście najlepsze. Niemniej jednak Robusta lub jakakolwiek inna mieszanka jest nadal odpowiednia i sprawi, że Twoja filiżanka kawy będzie aromatyczna! Aby zmielić kawę, możesz skorzystać z taniego i odpowiednio wykonanego młynka do kawy po turecku. Zobaczmy teraz, jak w łatwy sposób przygotować wspaniałą kawę po turecku!
Oto kilka dodatkowych wskazówek, jak sprawić, by Twoja tradycyjna kawa po turecku była zachwycająca przy użyciu fantazyjnego cevze:
Oto jak przygotować niesamowitą kawę po turecku! Mieszkańcy Turcji często piją filiżankę kawy zaraz po śniadaniu. Na koniec pamiętaj, że kawa po turecku jest zwykle podawana z czekoladą lub smacznym deserem, takim jak tradycyjny cukierek zwany lokum lub pyszna baklava.