Back
HISTORIE LAVAZZA
ALT ALT

Kawowe doświadczenie: przeżyj to

Świat kawy prowadzony przez ekspertów z Training Center Lavazza

Przez Zespół Lavazza 2–3 minuty

Metody parzenia, degustacje kaw, zróżnicowane pochodzenieTraining Center obejmuje wszystkie główne aspekty kultury kawy. Dzięki bogatej wiedzy i umiejętnościom naszego zespołu ekspertów, znajdziesz tutaj wszystkie odpowiedzi na swoje pytania dotyczące świata kawy.

SPOSOBY PARZENIA

Istnieje wiele sposobów przygotowania doskonałej kawy, od najbardziej tradycyjnych po najbardziej innowacyjne. Training Center Lavazza oferuje kursy dla profesjonalistów dotyczące wszystkich sposobów parzenia kawy.

KAWIARKA

Kawiarka dzięki powiązaniu z włoską kawą jest prawdopodobnie najbardziej rozpowszechnionym sprzętem kuchennym we włoskich domach. Odkąd kultowy Bialetti zaprojektował ją w 1933 roku opracowano różne modele, pomagając szerzyć włoską kulturę kawy na świecie. Chociaż kawa jest łatwa w przygotowaniu, istnieje kilka małych sztuczek na to, aby wyszła naprawdę wyjątkowa.  Takie jak chociażby temperatura wody, ilość fusów i intensywność ciepła. Odkryjmy wszystkie sztuczki potrzebne do przygotowania idealnej kawy.

CHEMEX

Stworzony przez niemieckiego chemika w Stanach Zjednoczonych w 1941 r. Chemex nie tylko charakteryzuje się unikatowym i wyrafinowanym wyglądem, jest również ceniony przez kawoszy na całym świecie. Jego urok polega na ceremonii ekstrakcji kawy: liczą się wybór odpowiedniego filtra, metoda nalewania wodyczas. To nie przypadek, że ten najbardziej elegancki zaparzacz  jest w tej chwili prezentowany w MoMa, Muzeum Sztuki Współczesnej w Nowym Jorku. 

PARZENIE NA ZIMNO

Kawosze ze Stanów Zjednoczonych uczynili z kawy parzonej na zimno metodą Cold Brew światowy fenomen, jednak jej korzenie sięgają XVII-wiecznej Japonii. Stamtąd dzięki holenderskim kupcom rozprzestrzeniła się na cały świat, dlatego jest też znana jako kawa holenderska lub kawa z Kioto. Aby ją przygotować, potrzebujesz zestaw Cold Brew Tower i... dużo cierpliwości! Sekret jej przygotowania leży w powolnym zalewaniu mielonej kawy wodą , kropelka po kropelce.

NEAPOLITAŃSKI EKSPRES DO KAWY

Historycznie neapolitański ekspres do kawy został stworzony w 1819 roku we Francji, rzekomo przez paryżanina nazwiskiem Morize. Przez wiele wieków kawiarka zwana cuccumellą była jednym z symboli neapolitańskiej kultury i tradycji. Przygotowywanie neapolitańskiego ekspresu do kawy jest równie ważne i szczegółowe co sam przepis i wymaga skupienia się na najmniejszych szczegółach: oto wszystko, co musisz wiedzieć, by cieszyć się idealną kawą!

ZAPARZACZ LUB TŁOKOWY EKSPRES DO KAWY

Zaparzacz, tłokowy ekspres do kawy, melior, cafetière à piston, francuski ekspres do kawy – ten system parzenia kawy występuje w różnych krajach pod różnymi nazwami. Idealny do parzenia herbaty i innych naparów, , łączy w sobie charakterystyczny wygląd i niespotykaną metodę oddzielania wody od kawy mielonej. Bez względu na to, jaki napój preferujesz w swoim zaparzaczu tłokowym, odkryj sekrety, pozwalające najlepiej go wykorzystać.

ESPRESSO

Pierwszy prototyp ekspresu do parzenia espresso został zaprezentowany na Wystawie Światowej w Paryżu w 1855 roku. Specjalny proces parzenia czyni z espresso bardzo intensywny napój o mocnym smaku i aromacie.

ESPRESSO, WŁOSKI SYMBOL NA CAŁYM ŚWIECIE

Kremowy, wytrawny, aromatyczny smak. Espresso jest uznawane za największe osiągnięcie włoskiej kultury kawy. Popijanie espresso obejmuje pełne doznania zmysłowe angażujące wzrok, węch i smak.

Espresso składa się z następujących elementów: aromatu, pianki, esencji, smaku i filiżanki. 


AROMATY

Każda mieszanka posiada charakterystyczne nuty odróżniające ją od innych: czekoladowe, kwiatowe i owocowe – to tylko niektóre, z tych, które można znaleźć w filiżance kawy.


ŚMIETANKA

Wygląd nawiązujący do cech kawy, którą będziesz się delektować. Powinien sprawić, że będziesz chcieć jej skosztować. Pianka nigdy nie powinna być zbyt pienista ani zbyt ciemna czy zbyt jasna.


ESENCJA

Z esencji można odczytać strukturę kawy, jej pełnię i stężenie, w zależności od proporcji substancji zawartych w mieszance. 


SMAK

Goryczka, słoność, kwaśność i słodycz – smak kawy zależy od proporcji tych czterech elementów.


FILIŻANKA

Prawdziwe włoskie espresso powinno być podawane w wysokiej klasy filiżance, uprzednio podgrzanej do 35-40°C, w kształcie ściętego stożka i pojemności do 70 ml.


KORZENIE KAWY: SKĄD POCHODZI KAWA?

Lavazza chciała celebrować ten wyjątkowy i kultowy produkt za pomocą  Coffee Roots, podróży, która śledzi genezę kawy na drodze do świata zachodniego, badając jej znaczenie w różnych kulturach.

Projekt, w ramach którego powstała książka autorstwa dziennikarza kulinarnego Vittoria Castellaniego (znanego jako Chef Kumalè), odkrywa tysiące sposobów, w jaki kawa była dostosowywana do gustów i zwyczajów różnych ludzi pijących ją każdego dnia.

Chociaż dzisiaj espresso może być uważane za „uniwersalny język kawy”, wspólny dla mieszkańców pięciu kontynentów, to jednak każdy kraj posiada „swój dialekt”, który jest pielęgnowany do dziś: rytuały, ceremonie, zwyczaje i sposoby picia kawy związane z konkretnymi tradycjami. 

OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

FLAGOWY SKLEP

Skosztuj autentycznego smaku kawy Lavazza w naszych sklepach.