* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Poznaj jak przygotować jeden z najbardziej lubianych deserów z dodatkiem kawy na świecie.
Sernik kawowy to jeden z najbardziej lubianych wariantów popularnego i uwielbianego amerykańskiego deseru – klasycznego sernika.
Pełen kawowego smaku sernik kawowy jest bogaty w słodycz i niesamowicie kremowy. Czego chcieć więcej od deseru?
Uważa się, że pierwszy sernik powstał na greckiej wyspie Samos. Sięgano po niego, aby dodać energii sportowcom podczas pierwszych igrzysk olimpijskich w 776 roku p.n.e., często też był podawany jako główny deser na weselach – był prekursorem obecnie znanego tortu weselnego.
Aby przygotować ten pyszny i łatwy przepis, sugerujemy użycie mieszanek, takich jak Qualità Oro. Dobór najlepszych ziaren Arabica odpowiada za charakterystyczny dla Ameryki Środkowej smak, będący mieszanką aromatycznych nut owocowych i słodkich.
100 ml kawy
250 g sera mascarpone
250 g serka homogenizowanego
100 g cukru pudru
15 g żelatyny
250 g suchych herbatników
40 g cukru
150 g masła
5 g kawy mielonej
200 g miodu akacjowego
100 ml wody
1. Herbatniki pokrusz do miski i połącz z nimi cukier i kawę w proszku.
2. Roztop masło.
3. Wlej roztopione masło na miksturę i mieszaj do uzyskania jednorodnej mieszaniny.
1. W misce wymieszaj mascarpone, serek homogenizowany cukier puder.
2. Zmiękcz żelatynę w zimnej wodzie i rozpuść ją w gorącej kawie.
3. Dodaj kawę do śmietany i mieszaj, aż uzyskasz gładką i jednorodną mieszaninę.
1. Połóż warstwę ciasta herbatnikowego o grubości około pół centymetra na dnie formy i pozostaw ją w lodówce na 30 minut.
2. Wlej krem kawowy na podkład z herbatników, około centymetr od krawędzi.
3. Pozwól mu ostygnąć w lodówce przez 30 minut.
4. Wlej na ciasto warstwę żelatyny o grubości pół centymetra i odłóż do lodówki na 6 godzin.
5. Umieść w naczyniu do podania i udekoruj miodową galaretką i posypką z kawy.