* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Dowiedz się, jak przygotować łatwy, lekki deser i kawę po obiedzie w jednym.
Piękno tego deseru? Tak naprawdę nie trzeba rezerwować biletu na Sycylię, aby cieszyć się jej autentycznym smakiem.
Jednym z naszych ulubionych przepisów na bazie granity jest kawa Granita z kremem z ricotty. Granita to idealny napój bazowy do tworzenia oryginalnych przepisów z różnymi składnikami, w tym kawą.
Do przygotowania tego pysznego przepisu proponujemy użyć 100% kawy Arabica, takiej jak Cereja Passita, czyli wytrawnej mieszanki z płaskowyżu Cerrado, z aromatycznymi nutami miodu i czekolady.
Ten niesamowity mroźny przepis jest bardzo łatwy do wykonania! Spróbuj!
Kawiarka
Miska
Trzepaczka do piany
Kuchenka
500 ml kawy
100 g cukru
45 ml wody
½ laski wanilii
130 g ricotty na bazie krowiego mleka
30 g cukru pudru
4 kromki pokrojonej brioszki
1. Zaparz kawę w kawiarce.
2. Połącz cukier i laskę wanilii w garnku i zagotuj.
3. Wlej całość do miski i włóż do zamrażarki.
4. Mieszaj widelcem co 30 minut, dopóki nie zamarznie.
1. Mieszaj ricottę i cukier puder elektryczną trzepaczką do otrzymania jednolitej, kremowej konsystencji, a następnie włóż do lodówki.
2. Podgrzej brioszkę w piekarniku przez 5 minut w temperaturze 180°C.
Podawaj Granitę w szklance. Udekoruj łyżeczką słodkiej ricotty i brioszkowym gofrem.
Jeśli odwiedzasz Włochy latem, zwłaszcza południową część, musisz spróbować słynnej granity. Orzeźwiający, pikantny i słodki smakołyk, to obowiązkowy napój, szczególnie w upalne dni.