* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Historia cenionej szefowej kuchni, restauratorki, pisarki i osobistości telewizyjnej.
Jedna z najbardziej znanych i cenionych szefowych kuchni w Londynie, Monica Galetti, urodziła się na Samoa, ale wychowała się w Nowej Zelandii, najpierw w Auckland, a później w Wellington.
Jej pasja do jedzenia pojawiła się we wczesnym wieku i wynikała z egzotycznych korzeni pacyficznych. Studiowała w Central Institute of Technology gdzie zdobyła dyplom z hotelarstwa na początku lat 90.
Po ukończeniu studiów szkoliła się pod okiem Lowera Hutta w jego restauracji Timothy’s w Wellington. Dostrzegając w niej wielki potencjał, Hutt zachęcał ją do rywalizacji w konkursach kucharskich w Australii, Ameryce i Europie.
W 1999 roku Galetti przeniosła się do Londynu, by pracować dla Michela Rouxa Jr. w jego restauracji z dwiema gwiazdkami Michelin, Le Gavroche. Mimo doświadczenia w Timothy’s jako chef de partie, zaczęła pracować dla Rouxa jako młodsza kucharka. Szybko awansowała jednak na stanowisko sous chef w Le Gavroche i została pierwszą kobietą w tej roli w restauracji.
W 2005 roku Monica została szefową kuchni kolejnej restauracji Michaela Rouxa Jr., Le Gavroche Tropiques, na Mauritiusie. Pracowała w restauracjach Le Gavroche Rouxa przez łącznie dwanaście lat aż do 2015 roku.
W 2017 roku, po krótkiej przerwie dla rodziny, Monica otworzyła swoją pierwszą restaurację w Londynie, Mere, razem ze swoim mężem, francuskim sommelierem, Davidem Galettim.
Restauracja nazwana po matce Moniki to prawdziwe połączenie wpływów różnych kultur. Kuchnia Mere jest zainspirowana dzieciństwem Moniki oraz jej męża i stanowi różnorodne i pyszne połączenie klasycznej kuchni francuskiej z egzotycznymi smakami Południowego Pacyfiku oraz nowozelandzkim stylem gotowania.
Poza byciem szefową kuchni i świętującą sukcesy restauratorką, Galetti jest też autorką dwóch książek, Monica’s Kitchen oraz The Skills.
Obecnie Galetti jest też lubianą osobistością telewizyjną, pracującą jako prezenterka oraz jurorka w popularnym programie kulinarnym BBC2: MasterChef: The Professionals.
Galetti prowadziła też, wspólnie z krytykiem The Times, Gilesem Corenem, dwa programy dokumentalne BBC2, Amazing Hotels: Life Beyond the Lobby.