Back
HISTORIE LAVAZZA
ALT alt

Łyk ekskluzywności z Carlo Cracco

Rzut oka na karierę jednego z bardziej znanych szefów kuchni oraz osobistości telewizyjnej.

przez Zespół Lavazza 2/3 minuty

Każdy znany szef kuchni ma swoją filozofię. Ta Carlo Cracco opieka się na wyzwaniu, poszukiwaniu oraz syntezie. Cracco uwielbia mieszać smaki, choć nie jest to zwyczajny kaprys, w ramach którego chce tylko sprawdzić, „co z tego wyjdzie”. Dla Cracco nie liczy się podkreślenie różnicy przy łączeniu nowych smaków, lecz nowe smaki, które powstają.

W Mediolanie mamy dwie szanse, by raczyć się wyjątkową kuchnią Cracco: Ristorante Cracco oraz Carlo e Camilla w Sagherii. Na koniec wyjątkowego posiłku w obu restauracjach wisienką na torcie jest fakt, że możemy cieszyć się idealnie zaparzonym espresso Lavazza.

Jak większość szefów kuchni, Cracco uwielbia podróże. Doświadczenia ze świata, obserwacje oraz wiedza odgrywają sporą rolę w tworzeniu świetnej kuchni, a Carlo Cracco to dowód tej tezy.

Ale jak rozpoczęła się jego kariera? By poznać odpowiedź, musimy cofnąć się do 1986 roku. Cracco rozpoczął swoją karierę, podejmując pracę w Gualtiero Marchesi w Mediolanie, pierwszej włoskiej restauracji, która została wyróżniona aż trzema gwiazdkami Michelin.

Od tego czasu zdobywał swój kulinarny kunszt w wielu miastach świata, m.in. w Savonie, Paryżu, Florencji, Brescii, Cuneo, a następnie ponownie w Mediolanie, gdzie przyjął zaproszenie rodziny Stoppani, by otworzyć Ristorante Cracco-Peck, w której pełnił rolę szefa kuchni.

Od 2018 roku zarządza restauracją w Galerii Wiktora Emanuela II, będącej popularnym miejscem spotkań. W modne i wytworne miejsce, w którym tradycja oraz innowacja łączą się w pełnej harmonii w każdym daniu. Wśród tradycyjny dań tej restauracji można skosztować karmelizowanej sałatki rosyjskiej, marynowanego żółtka, risotto szafranowego ze szpikiem kostnym oraz turbota w kakaowym chruście.

Ale świat Cracco nie ogranicza się do haute cuisine. Od wielu lat Cracco jest też ambasadorem współpracującym z IFAD, by pomóc walczyć ze zmianami klimatu na terenach wiejskich. W 2016 roku wziął udział w kampanii IFAD „Przepisy na zmianę” z okazji Globalnego Dnia Środowiska. Z tej okazji udał się do Maroka, by zwiększać świadomość społeczeństwa, gotując tradycyjne dania, którym zagrażają zmiany klimatu: marokańskie trufle: główny składnik lokalnej kuchni.

OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

FLAGOWY SKLEP

Skosztuj autentycznego smaku kawy Lavazza w naszych sklepach.