* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Odkryj z Lavazzą nowe sposoby na raczenie się espresso
Coffee design to kawa, która spotyka się z kreatywnością; to świat do odkrycia, który jest rezultatem zaskakujących połączeń smakowych.
Tak naprawdę jeszcze kilka lat temu to nie istniało, dopiero Lavazza przekształciła projektowanie kawy w prawdziwą formę sztuki. Nawet smak cappuccino czy espresso wzbogacają zaskakujące aromaty i smaki.
Miejscem narodzin naszych pomysłów jest laboratorium Training Center w całości poświęcone Coffee Design; tu tworzymy innowacyjne produkty, eksperymentujemy z nowymi połączeniami smakowymi i projektujemy narzędzia do przygotowywania i serwowania kawy.
Punkt wyjścia dla tych fantastycznych kreacji? Wszystkie innowacje i doświadczenie Lavazza.
TIRAMISU 2.0
Tiramisu, w którym role tradycyjnych składników są odwrócone. Herbatnik zastąpiono warstwą kakao, kawa lekka jak powietrze, wytworzona została przez zimny napar, a mascarpone odgrywa znacznie lżejszą rolę. Warstwa po warstwie, lekkość konsystencji równoważy smaki składników, a deser jest zwieńczony odrobiną kawy mielonej.
Centralnym elementem receptury jest płynna kawa uzyskana dzięki procesowi odwróconej sferyfikacji Ferrana Adrii. Bazą jest kruszonka z solonej kawy, w której kulka kawy jest otulona białą czekoladą i kremem kawowym. Po ukrojeniu odkryjesz słodką niespodziankę w postaci tekstur i smaków.
Ta zupa mleczna, składająca się z kilku prostych składników, czerpie silną inspirację z dawnych wiejskich tradycji. Karmelizowany chlebowy spód doskonale komponuje się z kawowym ganache, a podany jest w aksamitnej, mlecznej śmietance, aromatyzowanej turecką kawą mieloną.
Te trzy małe, chrupiące bezy powstały przy użyciu kawy rozpuszczalnej Lavazza (kawa rozpuszczalna bardzo wysokiej jakości). Podawane z klasyczną filiżanką espresso, zamieniają nasze codzienne espresso w prawdziwe doświadczenie Coffee Design.
Ta karmelizowana galaretka, będąca hołdem dla świata kawy, o charakterystycznej skrystalizowanej konsystencji i bazie Cold Brew (kawy mrożonej), została zaprezentowana podczas edycji Identità Golose w 2015 roku. Za jej stworzeniem stoi mistrzyni kulinarna Loretta Fanella.
Nacechowane smakiem kawy ciasto, charakteryzujące się maślaną i aromatyczną konsystencją, idealnie pasuje do słodko-gorzkich produktów. Idealne na brunch i śniadania kontynentalne. Wysublimowane doznania smakowe z marmoladą pomarańczową i foie gras.
Deser Terrain de café to kolejny efekt kreatywnego podejścia zespołu z Training Center Lavazzy, będący hołdem dla najbardziej prestiżowego turnieju rozgrywanego na ceglanej mączce. Polewa ganache o smaku orzechów laskowych połączona z kawą, tworząca mocno pomarańczowy kolor, to nawiązanie do kortów Rolanda Garrosa. Warstwa kawy jest przygotowywana za sprawą nowej kruszonki, w której 30% ciasta pochodzi z kawowych fusów. Na górze umieszcza się małą piłeczkę tenisową, czyli pralinę o smaku orzechów laskowych z dodatkiem białej czekolady i cytryny – według przepisu G. Gobino.
Nowe podejście do kawowego macchiato – połączenie galaretki espresso ze śmietanowymi „perłami”. „Perły” tworzone są przy użyciu maszyny do kawioru, która uwalnia płynny produkt wewnątrz maszyny do parzenia na ciekły azot. Za sprawą niskiej temperatury (-196°C) śmietanka przekształca się w drobne, białe „perły”, które wraz z kawową galaretką tworzą magiczny kontrast smaku i konsystencji. to pomysłowe odkrycie kawy macchiato na nowo, w której to espresso staje się miękką galaretką. Ciekły azot odgrywa kluczowa rolę w przygotowywaniu tego specjału, jako że przekształca śmietankę w lodowe „perły”, które tworzą grę kontrastów i temperatur, zdolną zadowolić podniebienie nawet największych smakoszy.
Coffeetail n. 50 swoje imię zawdzięcza prestiżowej ceremonii wręczenia nagród „50 Best in London”. Podstawą Coffeetail No. 50 jest kawa z odmiany Kafa „parzona” na zimno (Cold Brew) przez 12 godzin. Następnie do kawy na zimno dodaje się Havana Club i skórkę z cytryny. Tak powstaje lekko alkoholowy napój, który składa hołd klasycznemu Cuba Libre oraz najnowszemu trendowi „picia w słoiku”!
ŁYŻECZKA DO ÈSPESSO
Stworzona przez hiszpańskiego projektanta Toniego Segarrę, to perforowana łyżeczka opracowana specjalnie do Èspesso, pierwszej stałej kawy w historii. Otwór na środku tej łyżeczki ma na celu podkreślenie stałej konsystencji Èspesso.
Stworzona przez projektanta Claudia Caramela i opatentowana przez Lavazzę, szklanka Passion>Me łączy w sobie tradycyjną funkcjonalność shakera z figlarną prezentacją. Koktajl Passion>Me serwuje się po zmiksowaniu podstawowych składników w szklance, na którą stawia się odwrócony do góry dnem spodek, w którym znajduje się espresso. Klient dodaje kawę do pozostałych składników tworząc swój własny koktajl niczym barman.
Automat Double Cup, opatentowany przez Lavazzę, został zainspirowany tradycją wiedeńską, gdzie kawę i śmietankę podawano osobno. Double Cup jest współczesnym ucieleśnieniem konceptu delektowania się dwoma produktami różniącymi się konsystencjami i temperaturami w jednym naczyniu, tak jak to ma miejsce w przypadku Tandem Espresso i Tandem Cappuccino.
Najdoskonalszy przejaw kultury kawy we wszystkich jej formach – ekspres do cappuccino Cuor di Crema jest efektem współpracy Training Center Lavazzy i Działu Zaopatrzenia Biurowego. Opatentowany przez Lavazzę Cuor di Crema to łatwy sposób na przygotowanie w domu własnego cappuccino, a także całego szeregu wyśmienitych zimnych i gorących napojów inspirowanych włoską tradycją.
Oto prosty a jakże genialny sposób zamieszania cukru w kawie, nie naruszając przy tym kremowej pianki i zachowując przy tym pełnię aromatu espresso. Espoon to wyjątkowa łyżeczka do kawy z dziurką pośrodku, specjalnie zaprojektowana dla Lavazza przez Davide Oldaniego, jednego z najbardziej znanych szefów kuchni na świecie. Gdy łyżeczka Espoon zostaje zanurzona w śmietance do espresso, chroni aromat kawy przed ulatnianiem się i zapobiega zbyt szybkiemu stygnięciu kawy, jak to ma miejsce w przypadku użycia zwykłej łyżeczki.
Tego innowacyjnego gadżetu używa się do przyrządzania Geloespresso, nowego sposobu na delektowanie się klasyczną mrożoną kawą. Do opatentowanego przez Lavazzę naczynia najpierw wrzuca się lód, a następnie wlewa wrzące espresso. Można wtedy dodać cukru do smaku. W ciągu zaledwie kilku sekund idealnie schłodzona kawa przesącza się przez lód i poprzez specjalnie wykonany otwór przelewa się do stojącej niżej szklanki. Przez przezroczysty schładzacz kawy możesz obserwować, jak magia dzieje się na Twoich oczach. Proste i jednocześnie wyrafinowane.
Nowy mikser wielofunkcyjny jest owocem nieustannego dążenia firmy do innowacyjności. Stworzony i opatentowany przez Training Center Lavazzy oraz Dział Zaopatrzenia Biurowego mikser wielofunkcyjny to wyjątkowy sprzęt, dzięki któremu przyrządzisz wszystkie specjały Espresso Specialities, a także wiele innych gorących albo zimnych napojów – szybko i doskonale za każdym razem. Pozwala na przygotowanie mleka do cappuccino i gorącej czekolady, koktajli kawowych i innych innowacyjnych receptur. Dzięki różnym możliwym ustawieniom, mikser może za każdym razem przygotować do czterech porcji. Pomimo swojego kompaktowego rozmiaru ten system do przyrządzania wielu różnych napojów łączy w sobie wszystkie powszechnie używane sprzęty barowe.
Po perforowanej łyżeczce Espoon zespół z Training Center wraz z Davide Oldanim stworzył Ecup: opływową, elegancką filiżankę Lavazza do espresso, o ściance ustawionej pod ostrym kątem, która pozwala na łagodne spływanie espresso z dozownika ekspresu. Filiżanka posiada komorę powietrzną izolującą kawę i zapobiegającą poparzeniu, a dwa niewielkie wgłębienia po obu stronach filiżanki pozwalają na jej wygodne chwycenie. W przypadku filiżanki Ecup espresso powoli spływa do filiżanki w taki sposób, aby pianka pozostała nienaruszona, a smak i aromat zostają w całości zatrzymane w zaparzonej kawie.