Back
HISTORIE LAVAZZA
ALT

Ferran Adrià: więcej niż Master Chef

Filozof żywności oraz guru międzynarodowej gastronomii. Szefa kuchni Adrii nie trzeba nikomu przedstawiać.

przez Zespół Lavazza 2/3 minuty

Ferran Adrià, który znalazł się na liście 100 najbardziej wpływowych osób świata według magazynu Time oraz otrzymał honorowe tytuły naukowe, w ostatnich latach w dość radykalny sposób odmienił świat współczesnej haute cuisine.

Nasza współpraca z Adrią zaczęła się w 2000 roku, gdy wprowadziliśmy wyjątkowy trend Coffee Design. Dzięki temu partnerstwu kawa została wprowadzona do świata najlepszej gastronomii. W tamtym czasie można też był raczyć się kawą Lavazza na koniec wyjątkowego posiłku w najlepszych restauracjach, m.in El Bulli w Barcelonie oraz Heart na Ibizie.

 

 

W restauracji El Bulli Adrià opracował metodę kreatywną, która teraz stanowi bazę jego projektów badawczych. Pełna historia jego twórczości oraz wszystkie materiały powiązane z 1846 przepisami, które opracował przez te wszystkie lata, są dostępne w siedzibie Fundacji Cala Montjoi, która otworzyła się w 2019 roku.

Adrià to też założyciel Fundacji El Bulli, innowacyjnego centrum badań gastronomicznych, które bada i kataloguje całą wiedzę kulinarną świata. Ta niezwykła inicjatywa umieściła innowacje kulinarne w samym centrum, łącząc tradycje kulinarne, wiedzę oraz ekspertyzę z całego świata.

OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

FLAGOWY SKLEP

Skosztuj autentycznego smaku kawy Lavazza w naszych sklepach.