* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Filozof żywności oraz guru międzynarodowej gastronomii. Szefa kuchni Adrii nie trzeba nikomu przedstawiać.
Ferran Adrià, który znalazł się na liście 100 najbardziej wpływowych osób świata według magazynu Time oraz otrzymał honorowe tytuły naukowe, w ostatnich latach w dość radykalny sposób odmienił świat współczesnej haute cuisine.
Nasza współpraca z Adrią zaczęła się w 2000 roku, gdy wprowadziliśmy wyjątkowy trend Coffee Design. Dzięki temu partnerstwu kawa została wprowadzona do świata najlepszej gastronomii. W tamtym czasie można też był raczyć się kawą Lavazza na koniec wyjątkowego posiłku w najlepszych restauracjach, m.in El Bulli w Barcelonie oraz Heart na Ibizie.
W restauracji El Bulli Adrià opracował metodę kreatywną, która teraz stanowi bazę jego projektów badawczych. Pełna historia jego twórczości oraz wszystkie materiały powiązane z 1846 przepisami, które opracował przez te wszystkie lata, są dostępne w siedzibie Fundacji Cala Montjoi, która otworzyła się w 2019 roku.
Adrià to też założyciel Fundacji El Bulli, innowacyjnego centrum badań gastronomicznych, które bada i kataloguje całą wiedzę kulinarną świata. Ta niezwykła inicjatywa umieściła innowacje kulinarne w samym centrum, łącząc tradycje kulinarne, wiedzę oraz ekspertyzę z całego świata.