* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Stań za barem i zainspiruj się mistrzowskimi i innowacyjnymi drinkami z kawą Clarka.
Jason Clark urodził i wychował się w Nowej Zelandii. Jego pasja do parzenia kawy rozpoczęła się w jego ojczyźnie w wieku 17 lat, gdy rozpoczął pracę jako barista w lokalnym barze.
Pasja do kawy szybko się rozwijała i został awansowany na kierownika baru, którym był przez kilka lat. Przed wzięciem na siebie presji posiadania własnego baru, rozpoczął karierę w branży hotelarskiej w TGIF w Giulford w Wielkiej Brytanii w 1997 roku.
Po kilku latach pracy w branży hotelarskiej kontynuował karierę w krajach takich jak Australia oraz Nowa Zelandia, wyrabiając sobie sporą renomę. Rywalizował i wygrał wiele nagród w wielu miastach, m.in. w Amsterdamie, Warszawie, Londynie i Berlinie.
Dzięki 23 latom doświadczenia w branży usług gastronomicznych zyskał pewność siebie i umiejętności, by przygotować idealny koktajl. Jego koktajle są odważne oraz pełne charakteru i znane są z bogatej palety smaków.
Dzięki swojej historii i kulturze parzenia kawa jest jednym z ulubionych składników Clarka.
Łącząc swoje dwie największe pasje, kawę oraz koktajle, Clark wymyślił wiele nowych sposobów na najpopularniejsze napoje świata.
Clark doprowadził sztukę tworzenia swoich kawowych koktajli, od wstrząśniętych i zmieszanych poprzez miksowane i przypalane, do perfekcji i dopracował takie klasyki jak Espresso Martini czy kawa po irlandzku.
Jak twierdzi Clark, dzięki różnym mieszankom, parzeniu i sposobom, koktajle kawowe zapewniają „efekt wow”.
Kawa często jest głównym składnikiem jego uwielbianych koktajli, więc Clark jest dumnym ambasadorem marki Lavazza. Dzięki firmie Lavazza otrzymał dostęp do jednej z najlepszych na świecie kaw wysokiej jakości i, co najważniejsze, otrzymał kolejną platformę przez którą może dzielić się swoją pasją do kawy i koktajli z resztą świata.
Poza tworzeniem, Clark aktualnie chce dzielić się swoją kreatywnością, umiejętnościami oraz wiedzą z koneserami i entuzjastami kawy na całym świecie. Na własnym podniebieniu przekonał się o niewyczerpanym potencjale kawy, w związku z czym Clark zachęca barmanów, by byli kreatywni i bawili się smakami kawy.
Dla Clarka i jego uczniów kawa otworzyła drzwi do świata pełnego nowych, ekscytujących drinków.