* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Jedna z najbardziej znanych i lubianych potraw na świecie: przepis na pyszną kawę ponownie opracowany przez Lavazza.
Stek wołowy to jedno z najbardziej lubianych i znanych dań na świecie.
Danie o starożytnym pochodzeniu, które można zobaczyć wielokrotnie w kulturze gastronomicznej wielu krajów na całym świecie.
To smaczne i pożywne połączenie smaków, idealne na lunch lub kolację.
Ale czy kiedykolwiek przyszło Ci do głowy, aby dodać do niego odrobinę smaku kawy? Dowiedzmy się, jak to zrobić!
Aby przygotować ten pyszny, łatwy przepis, proponujemy użyć mieszanek, takich jak Prontissimo classico. Wyjątkowa mieszanka rozpuszczalnej kawy 100% Arabica, delikatnej i dobrze wyważonej, zlekkimi nutami karmelu.
1 filet wołowy
50 g mąki typu 00
2 całe jajka
50 g bułki tartej
100 g posiekanych migdałów
42 g kawy rozpuszczalnej 40 g cukru
2 pomarańcze
2 bulwy kopru włoskiego
Sól do smaku
Kawa mielona według uznania
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia do smaku
Pokrój stek na kawałki 3-4 cm.
PRZYGOTOWANIE KAWY
1. Wlej kawę do głębokiej miski i zanurz w niej kawałki filetu.
2. Przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia.
PRZYGOTOWANIE KLASYCZNEJ PANIERKI
1. Przygotuj panierkę, wkładając kawałki mięsa do mąki, następnie do jajek i na końcu do bułki tartej z płatkami migdałów.
2. Upewnij się, że kawałki są dokładnie pokryte mieszanką i smaż na oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia.
3. Usuń nadmiar oliwy, układając kawałki na papierze kuchennym.
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI
1. Dodaj drobno pokrojony koper włoski i plastry pomarańczy.
2. Udekoruj sałatkę sosem pomarańczowym citronette.
Połóż kawałki mięsa na środku talerza, nałóż sałatkę po jednej stronie i oprusz mięso kawą mieloną.