* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Sekrety przygotowania pysznego sorbetu z kawowym akcentem. korzystaj z przepisów Lavazza ze swoimi przyjaciółmi.
Sorbet kawowy to jedna z najbardziej lubianych odmian słynnego i uwielbianego włoskiego deseru, czyli klasycznego sorbetu.
Ten zimny deser uważany jest za przodka lodów owocowych.
Świeży i smaczny, jest idealnym deserem na każdą porę roku.
Jego początki sięgają starożytności, kiedy cesarz Neron sprowadził lód z Apeninów do Rzymu. Na Sycylii Arabowie nauczyli się wykorzystywać śnieg Etny zmieszany z solą morską, aby utrzymać niską temperaturę sorbetu podczas jego przetwarzania.
Wynalazek sorbetu wywodzi się od rybaka z Aci Trezza na Sycylii, który stworzył prototyp lodziarni dzięki mieszance soli morskiej i śniegu.
Do przygotowania tego pysznego deseru proponujemy użyć Delizioso. Niepowtarzalne espresso z brazylijskich, azjatyckich i południowoamerykańskich ziaren Arabiki z miękkimi i słodkimi nutami aromatycznymi.
330 ml wody
180 g kawy espresso (6 porcji ristretto espresso)
120 g cukru
150 g płynnej śmietany
6 łyżeczek espresso i 13 łyżeczek amaretto
1. Przygotuj espresso.
2. Rozpuść cukier w espresso i dodaj wodę: dokładnie wymieszaj.
3. Następnie dodaj płynną śmietanę i mieszaj, aż całość uzyska jednolitą konsystencję.
4. Umieść wszystko w plastikowym pojemniku i odłóż do zamrażarki na około 4-5 godzin (Im większa porcja, tym dłużej powinna być przechowywana w zamrażarce).
5. Po wyjęciu z zamrażarki połam całość w kostki.
Dodaj łyżeczkę espresso i amaretto (likieru migdałowego), po czym zmiksuj całość blenderem ręcznym. Sorbet kawowy jest gotowy do podania!