* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Idealny na każdą porę dnia, szybki i prosty przepis od Mistrzów Lavazzy.
Rożki kawowo-czekoladowe to pyszna wariacja na temat kultowego „pojemnika” na lody używanego na całym świecie.
Wykonany z wafla lub herbatników wafelek do lodów został wynaleziony w 1903 roku przez Italo Marchioniego, Włocha z Cadore, który opatentował go w Waszyngtonie.
Dziś przedstawiamy Wam go w tej supersmacznej i łatwej w przygotowaniu wersji. Czy można sobie wyobrazić coś smaczniejszego na deser?
PRZYGOTOWANIE WAFELKA
200 g temperowanej czekolady
10 g kawy mielonej
PRZYGOTOWANIE PIANKI CYTRYNOWEJ
7 g cukru
2 g skórki cytrynowej
20 g soku z cytryny
50 g włoskiej bezy
70 g śmietany 35%, średnio ubitej
2 g żelatyny
PRZYGOTOWANIA POMARAŃCZOWEJ PIANKI
7 g cukru
2 g skórki pomarańczowej
20 g soku pomarańczowego
50 g włoskiej bezy
70 g śmietany 35%, średnio ubitej
2 g żelatyny
PRZYGOTOWANIE KAWOWEJ PIANKI
80 g żółtek jajek
220 g śmietany 35%
60 g cukru
50 g kawy ristretto
60 g skrobi kukurydzianej
40 g wody
8 g rumu
PRZYGOTOWANIE ROŻKA
1. Kawę mieloną zmiksuj z temperowaną czekoladą.
2. Wlej miks do rożków.
3. Poczekaj kilka sekund. Odwróć je, aby usunąć nadmiar czekolady.
PRZYGOTOWANIE MUSU CYTRUSOWEGO
1. Cukier utrzyj ze skórką i dodaj sok.
2. Wmieszaj do bezy i dodaj część ciasta do zmiękczonej żelatyny.
3. Zasłoń mieszankę i dodaj do średnio ubitej śmietany.
1. Napełnij rożki przygotowaną pianką.
2. Udekoruj je ziarnami kawy i ciesz się ich słodyczą.