* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Odkryj jeden z najlepszych przepisów na kawę: dowiedz się, jak przygotować idealną kawę zgodnie z neapolitańską tradycją.
Kawa, zwłaszcza dla Włochów, to rytuał, a jej przyrządzanie to prawdziwa sztuka!
Oprócz bardziej znanej kawiarki mamy również kultowy neapolitański ekspres do kawy.
Neapolitański ekspres, w lokalnym dialekcie cuccumella, to ekspres do kawy, który w przeciwieństwie do kawiarki nie wykorzystuje ciśnienia wytwarzanego przez parę do przepychania wody przez kawę, lecz wyłącznie siłę grawitacji.
Wynaleziony we Francji w 1819 roku przez paryżanina Morize, ten ekspres do kawy zyskał popularność w całych Włoszech jako przyrząd służący do przygotowywania kawy w domu, stając się jednym z symboli neapolitańskiej kultury i tradycji.
Termin cuccumella, używany w Neapolu, jest zdrobnieniem wywodzącego się z łaciny słowa cuccuma, oznaczającego miedziany lub terakotowy wazon.
• Pusty zbiornik: Gładki i wyposażony w miejsce na kawę mieloną.
• Perforowany zbiornik: Wyposażony w uchwyt i mały otwór, aby uniknąć komór powietrznych i wiedzieć, kiedy woda się gotuje. Po napełnieniu wodą pusty zbiornik jest umieszczany w środku.
• Filtr do kawy: Zawiera kawę mieloną. Filtr ten należy przykręcić do zbiorników.
• Ekspres do kawy: Wyposażony w uchwyt w dziobek, z którego wydobywa się kawa do serwowania. Gotowa kawa zbiera się w środku.
• Wieczko: Do umieszczenia na ekspresie do kawy po odkręceniu go od misy.
Tajemniczy i złożony niczym sekretna formuła alchemika – przepis na kawę w neapolitańskim ekspresie do kawy wymaga skupienia się na najmniejszych szczegółach: oto wszystko, co musisz wiedzieć, by cieszyć się idealną kawą w stylu ‘„na tazzulella”!