Back
HISTORIE LAVAZZA
ALT ALT

Lody kawowe: kultowy przepis

Dowiedz się, jak przygotować jeden z najbardziej kultowych i uwielbianych deserów na świecie.

Przez Zespół Lavazza 2–3 minuty

Tego deseru nie trzeba tłumaczyć.

Lody to prawdopodobnie najbardziej ukochany i kultowy deser – znany w każdym kraju na całym świecie.

Jego początki sięgają starożytności, kiedy prawdopodobnie owoce, mleko, miód i inne produkty spożywcze były chłodzone w celu ich konserwacji. Należy pamiętać, że istnieją doniesienia o mrożonych produktach mlecznych, które sięgają czasów dynastii Tang (618-907 r.).

Jednak lody, jakie znamy dzisiaj, zostały wynalezione przez Bernardo Buontalentiego, słynnego architekta, który pracował na dworze Katarzyny Medycejskiej w XVII wieku.

A teraz nauczmy się, jak przygotować tę pyszną recepturę! 

SKŁADNIKI

3 jajka

150 g cukru

300 ml śmietanki

10 g (3 czubate łyżeczki) kawy Lavazza Prontissimo!

60 ml (4 filiżanki) espresso ristretto

WYKONANIE

1.     Przygotuj filiżankę kawy espresso i rozpuść kawę Lavazza Prontissimo! w gorącym        espresso.

2.     Ubijaj schłodzoną śmietankę, dopóki nie uzyskasz pożądanej konsystencji, a następnie zostaw w  lodówce, przechodząc w międzyczasie        do kolejnych kroków.

3.     Oddziel żółtka od białek.

4.     Dodaj 100 g cukru do żółtek i mieszaj  elektryczną trzepaczką do uzyskania gęstego        musu (około 3 minuty), następnie dodaj go do bitej śmietanki:         pamiętaj aby mieszać powoli.

5.     Ubijaj białka, mieszając je z pozostałymi 50 g cukru.

6.     Dodaj całość do śmietanki z żółtkami, pilnując, by nie osiadła na dnie.

7.     Po uzyskaniu jednolitej mieszanki dodaj zimną kawę, wolno mieszając.

NA KONIEC

Całość przelej do miski, zawiń folią od góry i umieść w zamrażarce.

OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

FLAGOWY SKLEP

Skosztuj autentycznego smaku kawy Lavazza w naszych sklepach.