* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Dowiedz się, jak przygotować jeden z najbardziej kultowych i uwielbianych deserów na świecie.
Tego deseru nie trzeba tłumaczyć.
Lody to prawdopodobnie najbardziej ukochany i kultowy deser – znany w każdym kraju na całym świecie.
Jego początki sięgają starożytności, kiedy prawdopodobnie owoce, mleko, miód i inne produkty spożywcze były chłodzone w celu ich konserwacji. Należy pamiętać, że istnieją doniesienia o mrożonych produktach mlecznych, które sięgają czasów dynastii Tang (618-907 r.).
Jednak lody, jakie znamy dzisiaj, zostały wynalezione przez Bernardo Buontalentiego, słynnego architekta, który pracował na dworze Katarzyny Medycejskiej w XVII wieku.
A teraz nauczmy się, jak przygotować tę pyszną recepturę!
3 jajka
150 g cukru
300 ml śmietanki
10 g (3 czubate łyżeczki) kawy Lavazza Prontissimo!
60 ml (4 filiżanki) espresso ristretto
1. Przygotuj filiżankę kawy espresso i rozpuść kawę Lavazza Prontissimo! w gorącym espresso.
2. Ubijaj schłodzoną śmietankę, dopóki nie uzyskasz pożądanej konsystencji, a następnie zostaw w lodówce, przechodząc w międzyczasie do kolejnych kroków.
3. Oddziel żółtka od białek.
4. Dodaj 100 g cukru do żółtek i mieszaj elektryczną trzepaczką do uzyskania gęstego musu (około 3 minuty), następnie dodaj go do bitej śmietanki: pamiętaj aby mieszać powoli.
5. Ubijaj białka, mieszając je z pozostałymi 50 g cukru.
6. Dodaj całość do śmietanki z żółtkami, pilnując, by nie osiadła na dnie.
7. Po uzyskaniu jednolitej mieszanki dodaj zimną kawę, wolno mieszając.
Całość przelej do miski, zawiń folią od góry i umieść w zamrażarce.