* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Smaczny sposób na delektowanie się ulubioną kawą samemu lub w towarzystwie. Wzbogać swoje chwile przy kawie z Lavazzą
Dzięki intensywnemu aromatowi i mocnemu smakowi likier kawowy jest jednym z najbardziej lubianych likierów na świecie.
Jego początki sięgają zjednoczenia Włoch, które miało miejsce w latach 60. XIX wieku. Dzięki intuicji Ugo Borghettiego, włoskiego właściciela Caffè Sport, powstało to zwycięskie połączenie alkoholu i kawy, które po raz pierwszy zaserwowano pasażerom podczas inauguracji linii kolejowej.
Do przygotowania tego pysznego przepisu proponujemy użyć mieszanek takich jak Qualità Rossa. Zrównoważone i wytrawne espresso, reprezentujące włoską pasję do czerwonej kawy, zrodzone z połączenia naturalnej brazylijskiej Arabiki i Robusty.
PRZYGOTOWANIE SYROPU CUKROWEGO
250 ml wody
250 g brązowego cukru
PRZYGOTOWANIE RECEPTURY
260 ml Alkohol 95°
95 ml kawy espresso
20 g kawy mielonej
150 ml wody
2 laski wanilii
PRZYGOTOWANIE SYROPU CUKROWEGO
1. Połącz cukier i wodę w rondlu.
2. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 9 minut.
PRZYGOTOWANIE LIKIERU
1. Wsyp wanilię i kawę mieloną do alkoholu i odstaw na 7 dni, aż przesiąkną.
2. Przefiltruj uzyskaną ciecz za pomocą papierowego ręcznika lub filtra uprzednio moczonego w wodzie i wyciśniętego przez sitko.
3. Przygotuj kawę espresso.
4. Połącz 260 ml syropu cukrowego z alkoholem.
5. Dodaj espresso, a następnie wodę, by obniżyć zawartość alkoholu.
6. Zostaw do schłodzenia w pokojowej temperaturze.
7. Wlej do butelki i umieść w zamrażarce.
Po schłodzeniu likier jest gotowy do podania!