* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Dowiedz się z Lavazzą, jak przygotować bezglutenową wersję jednego z najbardziej lubianych ciast kawowych.
Bezglutenowe ciasto kawowe to bezglutenowa wersja jednego z najpopularniejszych i najbardziej lubianych amerykańskich deserów, klasycznego ciasta kawowego.
Ciasto kawowe o miękkiej konsystencji podobnej do brioche często towarzyszy filiżance kawy lub herbaty.
Jego początki sięgają XVIII wieku, kiedy to amerykańscy kucharze przygotowywali ciasta o smaku kawy, aby nie marnować napoju.
Po zakończeniu I Wojny Światowej, dzięki nowoczesnym technikom pasteryzacji, ciasto kawowe pokryto kwaśną śmietaną.
Ten wariant jest smaczny i odpowiedni dla każdego.
4 jajka
60 ml oleju roślinnego
100 ml kawy
150 g cukru pudru
1 g soli
75 g skrobi ziemniaczanej
30 g mąki ryżowej
45 g mąki kukurydzianej
skórka z połowy cytryny
8 g drożdży
1 saszetka ekstraktu z wanilii
1. Przygotuj kawę i odstaw do ostygnięcia: dla przygotowania tego przepisu powinna być letnia.
2. Oddziel białka od żółtek.
3. Zmieszaj kawę z olejem i skórką z cytryny za pomocą trzepaczki.
4. Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia, cukrem i ekstraktem z wanilii, aby zapewnić, że mieszanina pozostanie lekka i puszysta.
5. Ubijaj białka przez około 5 minut, dodając szczyptę soli, aż uzyskasz sztywną pianę.
6. Ubitą pianę z białek dodaj do mieszaniny, dokładnie mieszając, aby zapobiec tworzeniu się grudek.
7. Weź szyfonowe foremki na babeczki, nasmaruj je masłem i wlej około 100 g ciasta na foremkę: babeczki są teraz gotowe do pieczenia.
Umieść je w piekarniku na 35 minut w temperaturze 150°C.