* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Lavazza chce zdradzić Ci sekrety przygotowywania tej orzeźwiającej i smacznej kawy parzonej na zimno.
Kawa parzona na zimno metodą Cold Brew jest bogata we właściwości aromatyczne i może być przechowywana dłużej niż jeden dzień.
Przygotowywana jest przy użyciu systemu ekstrakcji na zimno, który wymaga co najmniej 7 lub 8 godzin przetwarzania. Urządzenie służące do przygotowania kawy w tym stylu nosi nazwę Toddy i składa się z 3 części: górnego szklanego słoja, w którym umieszczana jest zimna woda, centralnego pojemnika na kawę mieloną oraz dolnej karafki do zbierania gotowej kawy.
Kawa jest mieszana z wodą po jednej kropli na raz w celu perkolacji około 8 kropli co 10 sekund.
Krople przechodzą przez mieloną kawę, wychwytując jej właściwości i wydobywając kolor oraz bogactwo aromatów i substancji. Zaletą tego napoju jest jego trwałość, która pozwala na przygotowanie go w większych ilościach; w rzeczywistości kawę zaparzoną metodą cold brew można przechowywać w lodówce do 2-3 dni.
Mimo że Stany Zjednoczone rozsławiły kawę parzoną na zimno metodą Cold Brew na cały świat, w Japonii pijano ją już w XVII w.
W tamtym okresie kupcy holenderscy zaczęli rozpowszechniać ją na całym świecie; dlatego obecnie znana jest również jako kawa holenderska lub kawa z Kyoto.
Podobnie jak każda gwiazda kawa parzona na zimno metodą Cold Brew też ma swoje tajemnice.