* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Odkryj sekrety idealnych chwil przy kawie z ekspresem do kawy Chemex. Wzbogać swoje receptury!
Chemex to odmiana kawy filtrowanej, która jest obecnie bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych, ale zyskuje coraz większe uznanie wśród miłośników kawy zarówno we Włoszech, jak i na całym świecie.
Jej historia zaczyna się w latach czterdziestych XX wieku, kiedy niemiecki naukowiec, Peter Schlumbohm, wynalazł charakterystyczny przyrząd.
• Umieść filtr w otworze słoika.
• Zwilż filtr gorącą, ale nie wrzącą wodą, a następnie wyrzucić go.
• Umieść kawę w filtrze.
• Wlej gorącą wodę na kawę mieloną kolistymi ruchami.
• Kiedy zacznie kapać, wyjmij filtr: kawa jest gotowa do podania.
Kult, którym obrósł ten ekspres, związany jest z wręcz rytualnym sposobem ekstrakcji kawy: wyborem filtra, techniką wlewania wody i koniecznością odmierzania czasu.
To nie przypadek, że ten najbardziej elegancki kroplownik jest teraz wystawiany w MoMa, Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Jorku.