Back
HISTORIE LAVAZZA
Ciasto kawowe po bawarsku Ciasto kawowe po bawarsku

Jak przygotować pyszne ciasto kawowe po bawarsku

Ciesz się dobrodziejstwem bawarskiego deseru z całym smakiem i doznaniami kawy Lavazza.

Przez Zespół Lavazza 2-3 minuty 

Wśród milionów deserów, które można przygotować wykorzystując aromat kawy, jeden jest przepyszny. Mowa o cieście kawowym po bawarsku, świeżym i miękkim deserze ozdobionym nutami napoju, który może zapewnić jeszcze przyjemniejszy i zdecydowany smak. W tym artykule dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz, aby przygotować je jak najlepiej i żeby było pyszne!

Składniki

Po pierwsze, przedstawiamy składniki potrzebne do przepisu na ciasto kawowe po bawarsku. Jak widać, jest ich tylko kilka i bez problemu je znajdziesz!

  • 100 g kawy espresso
  • 4 żółtka jajek
  • 150 g mleka pełnotłustego
  • 175 g cukru
  • 300 g śmietanki
  • 25 ml kawowego likieru Borghetti
  •  5 g żelatyny

Sposób przygotowania ciasta kawowego po bawarsku

  •  Najpierw włóż żelatynę do zimnej wody, aby zmiękła.
  •  Następnie w rondelku zagotuj mleko i kawę, a w drugim naczyniu wymieszaj trzepaczką cukier i żółtka.
  •  Gdy mieszanina żółtek i cukru nabierze białawego koloru, dodaj mieszankę mleka i kawy, mieszając wszystkie składniki łyżką.
  • W tym momencie wlej mieszaninę do rondla i gotuj na wolnym ogniu, nie przestając mieszać – będzie gotowa, gdy tylko zrobi się kremowa.
  •  Po zdjęciu kremu z ognia rozpuść w nim żelatynę.
  • Gdy tylko ten krok zostanie zakończony, przykryj krem ​​folią spożywczą i pozwól mu ostygnąć, aż osiągnie temperaturę pokojową.
  • Czas ubić śmietanę i dodać ją, mieszając ruchami od dołu do góry.
  •  Wszystko, co musisz teraz zrobić, to zwilżyć foremki zimną wodą i wlać do nich ciasto, pozostawiając ją w lodówce na około sześć godzin.
  • Odwróć foremki do góry nogami na talerzu, udekoruj dowolnie i podawaj.

Idealna prezentacja

Pomimo nazwy, pochodzenie ciasta bawarskiego wydaje się być francuskie. Spożywane było w Niemczech na początku XVIII wieku jako napój z mleka, herbaty i likieru, sprowadzany przez francuskich kucharzy pracujących na bawarskim dworze. Sto lat później rozpowszechniło się we Francji jako deser, który znamy obecnie, jako odmiana tego napoju.

Ciasto kawowe po bawarsku możesz udekorować na różne sposoby, na przykład kleksem śmietany, cynamonem, ziarnami kawy lub posiekanymi suszonymi owocami.


Ciasto kawowe po bawarsku Lavazza


Idealna kawa dla tego przepisu

Espresso jest wysoce zalecane dla tego przepisu. Intensywna i wytrawna, dobrze zbalansowana mieszanka łącząca Arabikę z Ameryki Środkowej i Południowej oraz azjatycką lub afrykańską Robustę to właściwy wybór, aby nadać deserowi wyraźny smak i aromat oraz wspaniały zapach.

Ten niesamowity i szybki przepis z pewnością okaże się najlepszym sposobem na zakończenie obiadu i oczarowanie gości! Ciasto kawowe po bawarsku jest łatwe do wykonania i pyszne. To niewymagający i aromatyczny deser, który doceni każdy, a miłośnicy kawy pokochają do szaleństwa!

OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

FLAGOWY SKLEP

Skosztuj autentycznego smaku kawy Lavazza w naszych sklepach.