* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Ciesz się dobrodziejstwem bawarskiego deseru z całym smakiem i doznaniami kawy Lavazza.
Wśród milionów deserów, które można przygotować wykorzystując aromat kawy, jeden jest przepyszny. Mowa o cieście kawowym po bawarsku, świeżym i miękkim deserze ozdobionym nutami napoju, który może zapewnić jeszcze przyjemniejszy i zdecydowany smak. W tym artykule dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz, aby przygotować je jak najlepiej i żeby było pyszne!
Po pierwsze, przedstawiamy składniki potrzebne do przepisu na ciasto kawowe po bawarsku. Jak widać, jest ich tylko kilka i bez problemu je znajdziesz!
Pomimo nazwy, pochodzenie ciasta bawarskiego wydaje się być francuskie. Spożywane było w Niemczech na początku XVIII wieku jako napój z mleka, herbaty i likieru, sprowadzany przez francuskich kucharzy pracujących na bawarskim dworze. Sto lat później rozpowszechniło się we Francji jako deser, który znamy obecnie, jako odmiana tego napoju.
Ciasto kawowe po bawarsku możesz udekorować na różne sposoby, na przykład kleksem śmietany, cynamonem, ziarnami kawy lub posiekanymi suszonymi owocami.
Espresso jest wysoce zalecane dla tego przepisu. Intensywna i wytrawna, dobrze zbalansowana mieszanka łącząca Arabikę z Ameryki Środkowej i Południowej oraz azjatycką lub afrykańską Robustę to właściwy wybór, aby nadać deserowi wyraźny smak i aromat oraz wspaniały zapach.
Ten niesamowity i szybki przepis z pewnością okaże się najlepszym sposobem na zakończenie obiadu i oczarowanie gości! Ciasto kawowe po bawarsku jest łatwe do wykonania i pyszne. To niewymagający i aromatyczny deser, który doceni każdy, a miłośnicy kawy pokochają do szaleństwa!