* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Lavazza celebruje kubańską kulturę dzięki specjalnej edycji „¡Tierra! La Habana”.
500-lecie założenia Hawany zdarza się tylko dwa razy na tysiąc lat.
I dlatego należy ją obchodzić z pełnymi honorami.
Z tej okazji Lavazza wprowadziła na rynek „¡Tierra! La Habana”, limitowaną edycję mieszanki 100% Arabica Cubana, która przywołuje zarówno w smaku, jak i wyglądzie, ciepłą i kolorową atmosferę kubańskiej kultury.
Limitowana edycja ¡Tierra! La Habana i zaangażowanie Lavazzy w tym kraju są częścią długoterminowego projektu rozpoczętego w 2018 przez Fundację Lavazza, w partnerstwie z Oxfam i władzami Kuby.
Historia Kuby to także historia kawy.
Francuscy osadnicy rozpoczęli uprawę kawy na tej wyspie w XVIII wieku. Korzystny klimat i dobre praktyki rolnicze nadały kawie kubańskiej prestiż, który szybko rozprzestrzenił się poza granice wyspy. Jednak w połowie ubiegłego wieku rozpoczęła się faza schyłkowa.
Obecnie kraj ten doświadcza problemów związanych ze spadkiem produkcji kawy, złym zarządzaniem jakością i koniecznością regeneracji obszarów o niskiej produktywności. Teraz, bardziej niż kiedykolwiek, sytuacja ta ma znaczące reperkusje dla społeczności lokalnych, zwłaszcza z powodu porzucenia działalności rolniczej przez młodsze pokolenia i braku zaangażowania kobiet.
W zeszłym roku, dzięki projektowi ¡Tierra!, Lavazza uruchomiła program mający na celu poprawę produkcji zrównoważonej kawy o wysokiej jakości oraz podniesienie poziomu życia kubańskich rolników.
W pierwszej fazie projektu, którego pomysłodawcą i kierownikiem jest Fundacja Giuseppe i Pericle Lavazza Onlus, we wschodniej części wyspy powstało 10 ośrodków produkcji i szczepienia 6 milionów nowych sadzonek kawy najwyższej jakości. W przedsięwzięciu tym uczestniczyły społeczności Granma i Santiago.
Dzięki wzmocnieniu łańcucha produkcji kawy, społeczności lokalne miały możliwość zbudowania małej jednostki produkcyjnej, wzmocnienia roli kobiet i młodzieży oraz umożliwienia bardziej sprawiedliwego podziału pracy i trwałego wzrostu gospodarczego na przestrzeni czasu.
Lavazza postanowiła wnieść swój wkład w obchody na Hawanie, dzieląc się swoim wiekowym doświadczeniem z lokalnymi społecznościami, ujawniając swoje procesy produkcyjne, techniki mieszania i palenia kawy, wraz ze sztuką przygotowywania autentycznego włoskiego espresso i najnowszymi trendami w przepisach.
Dzięki specjalnemu programowi szkoleń Lavazza wspiera otwarcie 34 szkół, które rozpowszechniają wiedzę na temat najlepszych praktyk rolniczych wśród 2900 plantatorów kawy i 500 techników w tym sektorze.
W niezwykłym otoczeniu Casa de la Amistad, firma stworzyła tymczasową wersję swojego Training Center. Mając 47 lokalizacji na całym świecie, te ośrodki szkoleniowe stanowią największą sieć szkoleń kawowych dla ekspertów i entuzjastów.
Atmosfera, kolory i ludzie Kuby są głównymi bohaterami wystawy fotograficznej Steve'a McCurry’ego, który opisał wszystkie ujęcia projektu ¡Tierra! od momentu jego powstania. W swoich ujęciach Steve przedstawił czynności związane z produkcją kawy oraz silną więź ludzi z ich ziemią.
Zrównoważony rozwój
Zrównoważony rozwój
Zrównoważony rozwój
Zrównoważony rozwój
Zrównoważony rozwój
Zrównoważony rozwój