Jak walka ze zmianami klimatu może pozytywnie wpłynąć na uprawę kawy.
Lavazza podjęła działania związane z koniecznością ograniczenia wpływu zmiany klimatu na uprawę kawy. Z tego powodu Lavazza odgrywa aktywną rolę w inicjatywie Coffee Climate (C C) jako członek-założyciel od 2010 roku.
Inicjatywa Coffee Climate (C C) to wspólne przedsięwzięcie, w które zaangażowane są różne podmioty z branży kawowej, w tym handlowcy, palarnie, agronomowie, szkoleniowcy i mali producenci kawy, którzy współpracują w celu przeciwdziałania skutkom zmiany klimatu, ale nie przez pryzmat rywalizacji.
Cele inicjatywy C C są złożone. Cele te obejmują badanie wpływu zmian klimatu na jakość kawy i produktywność, opracowanie i proponowanie technik rolniczych sprzyjających klimatowi, które są proste do wdrożenia przez drobnych rolników, a także oferowanie wsparcia małym producentom w kwestii wykorzystania tych technik oraz ich zastosowania.
W ramach inicjatywy C C wypróbowano i rozpowszechniono wiele rozwiązań rolniczych sprzyjających klimatowi. Rozwiązania te obejmują różnorodne techniki, w tym: wydajne metody nawadniania, najbardziej odpowiednie uprawy okrywowe w celu utrzymania optymalnej temperatury gleby, sugestie dotyczące zróżnicowania praktyk rolniczych w danym regionie oraz zalecenia dotyczące wyboru drzew cieniujących w ramach ochrony upraw kawy.
Co więcej, C C posiada platformę zawierającą te zweryfikowane rozwiązania oraz zasoby instruktażowe do ich wdrożenia. Platforma ta jest otwarta dla wszystkich i dostępna w czterech językach (angielskim, portugalskim, hiszpańskim, wietnamskim).