* Lavazza nie jest powiązana, wspierana ani sponsorowana przez Nespresso
Z Meksyku do Paryża: niesamowita historia Beatriz Gonzales i jej spotkania z Lavazza
Ceniona szefowa kuchni Beatriz Gonzalez pasjonowała się jedzeniem już od młodego wieku i od razu ciągnęło ją do świata ekskluzywnej gastronomii. Obecnie jej dania są szczodre i delikatne, a nawet najmniejszy detal jest starannie dopracowany. Ku jej entuzjazmowi niektórzy ludzie opisują nawet jej kuchnię jako kobiecą. Beatriz się z tym zgadza.
Jej kuchnię wraz z filiżanką espresso Lavazza można skosztować w Paryżu, w restauracji Neva Cusine.
Dowiedzmy się, gdzie i jak wszystko się zaczęło!
Beatriz Gonzalez pochodzi z Meksyku i ukończyła studia kulinarne we Francji. Zapisała się do Institut Paul Bocuse w Lyonie, a następnie odbyła staż w InterContinental w Cannes, a następnie kolejny w restauracji Pierre Orsi. Po wyrobieniu sobie renomy we Francji Gonzalez wyjechała z Lyonu, by nauczyć się włoskiego i spędzić pół roku we Florencji.
We Włoszech została zatrudniona w Lucas Carton, restauracji z trzema gwiazdkami Michelin, za sprawą czego jej kariera nabrała tempa. Sławny szef kuchni Alain Senderens przekształcił swoją restaurację w luksusową knajpkę, która po roku otrzymała dwie gwiazdki Michelin. Młoda kucharka poświęciła ciało i duszę, aby podążać za tym szalonym rytmem przez pięć lat.
Kiedy miała 26 lat, otrzymała ofertę pracy na stanowisku zastępcy szefa kuchni w La Grande Cascade. Skuszona perspektywą, dołączyła do zespołu szefa kuchni Frédérica Roberta. Cztery lata później w towarzystwie Yannicka Tranchanta, cukiernika w La Grande Cascade, opuściła prestiżową restaurację, aby podążać własną ścieżką.
Razem z mężem, Matthieu Marcantem, oraz znajomym szefem kuchni, Yannickiem, otworzyła swoją pierwszą restaurację w Paryżu, Neva, a już po trzech latach kolejną, Coretta.
Po uzyskaniu doświadczenia kulinarnego została też szefową kuchni w La Rive Droite, znanej restauracji w La Grande Epicerie de Paris.