Kolekcja najwyższej jakości zrównoważonych mieszanek kawy obejmująca projekty Fundacji Lavazza zabierze Cię w aromatyczną podróż dookoła świata.
La Reserva de ¡Tierra! Cuba to jedyna w swoim rodzaju nowoczesna historia mieszanki kawy, która dba o rolników, konsumentów i lokalne środowisko. Ta organiczna mieszanka pochodzi z plantacji w Santiago i Granma na Kubie, gdzie Fundacja Lavazza jest zaangażowana w realizację następujących celów: ochrona lasów, doskonalenie praktyk rolniczych, poprawa jakości kawy, wzmocnienie pozycji kobiet i młodzieży, łańcuch wartości i krótki łańcuch dostaw. Dzięki technologii blockchain możesz prześledzić podróż kawy i odkryć nasze zaangażowanie w zrównoważony rozwój.
La Reserva de ¡Tierra! Cuba to wyjątkowa mieszanka kawy, której plantacje stanowią integralną część lasu w chronionych rezerwatach przyrody, gdzie obowiązuje zakaz wycinania wysokich drzew. Techniki polikultury stosowane na tym obszarze promują różnorodność biologiczną, gwarantują utrzymanie złożoności strukturalnej tego terenu z ekologicznego punktu widzenia, zapewniają miejscowej ludności stabilne źródło utrzymania i dochodu oraz gwarantują idealny system zacienienia do uprawy kawy.
Partner w zakresie uprawy kawy
Promując dobre praktyki rolnicze, Fundacja Lavazza wspiera rolników uprawiających kawowce w zwiększaniu produkcji kawy i walce ze zmianami klimatu. Co więcej szkolimy ich również w zakresie uzyskiwania bardziej jednorodnych i wyższej jakości zbiorów oraz selekcjonowania najlepszych owoców w procesie wybierania, który przeprowadzany jest całkowicie ręcznie. Dzięki czujnikom zainstalowanym na plantacjach kawy rolnicy mogą monitorować dane środowiskowe, co pozwala im lepiej zarządzać plantacjami i określać najlepszy czas zbioru.
Dowiedz się więcej na temat zbierania kawy dzięki technologii blockchain:
Dowiedz się więcej na temat odbioru kawy dzięki technologii blockchain:
Dowiedz się więcej na temat danych środowiskowych dzięki technologii blockchain:
Aby poprawiać jakość kawy i zwiększać jej atrakcyjność ekonomiczną, Fundacja Lavazza oraz eksperci z działu rozwojowo-badawczego Lavazza zaoferowali specjalne szkolenia i udostępnili wybrane drożdże stosowane w procesie kontrolowanej fermentacji przeprowadzanej na części zbiorów Robusty. Ten proces fermentacji ma na celu zwiększenie złożoności smaku, uwolnienie egzotycznych nut i nadanie produktowi końcowemu słodszego i bardziej eleganckiego charakteru. Proces fermentacji kawy La Reserva de ¡Tierra! Cuba przebiega w bardzo rygorystyczny sposób i obejmuje ciągłe monitorowanie czasu i temperatury, aby zagwarantować odpowiedni rozwój smaku.
Dowiedz się więcej na temat obróbki kawy dzięki technologii blockchain:
Wybór i sortowanie różnych rodzajów kawy może poprawić ich ogólną wartość i jakość w filiżance. Czynność ta przeprowadzana jest przy użyciu sit do kawy (w celu rozdzielenia ziaren według rozmiaru) oraz maszyny sortującej (w celu usunięcia ziaren o największych niedoskonałościach). Fundacja Lavazza wdrożyła system ostatecznego ręcznego sortowania, przeprowadzany i zarządzany przez zespół składający się z 95 osób, wyłącznie kobiet. Dzięki temu ostatniemu etapowi możliwe jest teraz sortowanie kawy według jakości i eliminowanie niedoskonałości, których nie można zidentyfikować mechanicznie.
Dowiedz się więcej na temat wybierania ziaren kawy pod względem jakości dzięki technologii blockchain:
Fundacja Lavazza współpracuje z kubańskimi instytucjami, aby uprościć łańcuch dostaw kawy poprzez zmniejszenie liczby pośredników i położenie większego nacisku na role, które dodają rzeczywistą wartość do produktu. Wspieramy również wprowadzenie w przyszłości mechanizmu nagród opartego o jakość kawy, aby poprawić standard życia rolników oraz jakość produktu. Naszym celem jest stworzenie partycypacyjnego budżetu społecznego na produkcję kawy, który uwzględnia parametry rozwoju wskaźnika ludzkiego.
Podróż morska zielonej kawy zajmuje 3–4 tygodnie. W tym czasie temperatura i wilgotność musi być stale monitorowana, aby zachować jakość produktu. Na tym etapie kawa jest stosunkowo podatna na czynniki zewnętrzne i nawet niewielkie niedopatrzenie może spowodować pogorszenie jakości kawy w filiżance. Dlatego właśnie zainstalowaliśmy czujniki w kontenerach wysyłkowych, które mogą śledzić wszystkie te parametry i pozwalają nam zagwarantować najlepszą ochronę produktu.
Dowiedz się więcej na temat transportu kawy dzięki technologii blockchain:
Dowiedz się więcej na temat transportu kawy dzięki technologii blockchain:
Dowiedz się więcej na temat transportu kawy dzięki technologii blockchain:
Dowiedz się więcej na temat transportu kawy dzięki technologii blockchain:
Od 1895 roku Lavazza tworzy unikalne mieszanki kawy, doskonale łącząc esencję, aromat i smak. La Reserva de ¡Tierra! Cuba to połączenie palonej na mokro Arabiki z paloną na mokro i fermentowaną Robustą, które wzmacnia egzotyczne smaki i nuty w filiżance.
Końcowym rezultatem jest wyrazista i wyważona kawa espresso o aksamitnej esencji i delikatnej słodyczy nawiązujących do jej kubańskiego dziedzictwa. Metoda wolnego, delikatnego palenia marki Lavazza wykorzystuje odpowiednie techniki palenia, takie jak delikatne palenie w bębnie i technologia przenośników pneumatycznych, aby poprawić profil smakowy odmiany kawy.
Każda mieszanka jest palona z zachowaniem ściśle określonych parametrów i według różnych profili palenia, tak aby wydobyć jak najlepsze kompozycje aromatyczne.
Dowiedz się więcej na temat procesu palenia dzięki technologii blockchain:
Znajdź numer partii kawy na opakowaniu lub zapytaj baristę