Business
ROZWIAZANIA FOOD SERVICE
@ROZWIĄZANIA DLA BUSINESS
ALT ALT

ZROZUMIENIE WŁOSKIEJ KULTURY KAWY

Zarówno w pracy, jak i w domu kawa jest integralną częścią włoskiej kultury

przez Zespół Lavazza 3 minuty

To przyjemna i święta okazja, gdy kawa zapewnia chwilę spokoju w zabieganym świecie: przestrzeń, w której ludzie mogą zatrzymać się, aby pomyśleć, porozmawiać i tworzyć.

Przerwa na kawę, obecnie niezbędny codzienny nawyk, jest ważnym rytuałem, który łączy ludzi i promuje socjalizację, szczególnie w środowisku biurowym i szkolnym.

CO KAWA OZNACZA DLA WŁOCHÓW

Kawa jest integralną częścią włoskiej kultury. Badania pokazują, że Włosi spożywają średnio 5,6 kg kawy na mieszkańca rocznie, a około 8 milionów toreb kawy jest importowanych do Włoch każdego roku.

Dzięki wynalezieniu metod przygotowania kawy espresso i moka całkowicie zrewolucjonizowano sposób picia i przygotowywania kawy we Włoszech.

Podczas gdy ekspres do kawy jest najczęstszą metodą przygotowywania kawy w barach, restauracjach i miejscach pracy we Włoszech (ponieważ został zaprojektowany w celu skrócenia czasu potrzebnego na przygotowanie kawy w miejscach publicznych), większość Włochów woli używać w domu kawiarkę, aby przygotować kawę.

 

 

WŁOSKIE TRADYCJE KAWOWE

Dla większości, jeśli nie wszystkich Włochów, espresso jest czymś świętym. Jeśli ktoś po prostu zamówi „kawę” podczas pobytu we Włoszech, podawane będzie im espresso.

Określenie „espresso” oznacza „wykonane na miejscu”. Napój ten, często podawany w małej filiżance do espresso, wypijany jest w ciągu kilku sekund, wystarczą dwa do trzech łyków. We Włoszech espresso pije się przez cały dzień, aby zrobić krótką przerwę, zwykle przy barze lub bezpośrednio przy ekspresie do kawy.

Kolejnym popularnym i uwielbianym we Włoszech preparatem kawowym jest cappuccino, które tradycyjnie spożywane jest w porze śniadaniowej, zwykle w towarzystwie jakiegoś wyrobu cukierniczego, na przykład rogalika.

WŁOSKIE PALENIE KAWY

Podczas gdy w Niemczech, Austrii i Holandii preferowane jest średnie upalenie, Francuzi, Hiszpanie i Włosi preferują pełne, mocne palenie.

Palenie to proces podgrzewania surowych ziaren kawy w celu uwolnienia ich esencji, smaku i aromatu. Podczas tego procesu ziarna nabierają charakterystycznego brązowego koloru, zmniejszają wagę i zwiększają objętość, tracą wilgotność, a przede wszystkim nabierają aromatu. Rezultatem jest mieszanka kawy, która prezentuje wszystkie swoje właściwości sensoryczne.

Palenie kawy często wymaga bardzo długiego czasu i może być dość trudne. Próbując znaleźć właściwe warunki palenia, zawsze najlepiej jest wziąć pod uwagę, że niższe temperatury mają tendencję do akcentowania kwaśnych smaków w kawie, a wyższe temperatury akcentują gorzkie smaki. Na przykład kawa Arabica, która stanowi dwie trzecie światowej produkcji kawy, jest często mieszanką średnio paloną bogatą w aromat, słodką i lekko kwaśną.

WPŁYW WŁOSKIEJ KAWY

Włoskie badania na temat kawy, a także ich niezwykły zbiór receptur i rozległe metody przygotowania sprawiły, że ten europejski kraj znalazł się na mapie jako jeden z najważniejszych i najbardziej wpływowych narodów kawy na świecie.

W związku z tym, biorąc pod uwagę, że większość kraju nie posiada właściwych warunków uprawy dla rośliny kawy, a jej uprawa w większości regionów byłaby dość kosztowna, z kilkoma rzadkimi wyjątkami, ziarna kawy nie są ani uprawiane, ani zbierane we Włoszech.

Jednak pomimo tego to włoska kultura kawowa podniosła ten surowy produkt do dzisiejszego poziomu: robiąc z niego jeden z najpopularniejszych napojów na świecie.

OBSŁUGA KLIENTA

Potrzebujesz pomocy? Sprawdź często zadawane pytania lub skontaktuj się z nami.

TRAINING CENTER

Dowiedz się więcej o naszej ogólnoświatowej sieci szkół kawy.